Cum să obții fonduri europene pentru afacerea ta


Din 2014, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani poe care cetățenii români și instituțiile statului pot să îi obțină prin proiecte bine gândite.

În acest context, acest articol își propune să vă prezinte etapele care trebuie parcurse pentru accesarea fondurilor europene și tipurile de afaceri care pot obține finanțare.

În primul rând, ar trebui să știm ce sunt fondurile europene.

Fondurile europene sunt intrumente financiare, prin care Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea economică, socială și culturală a statelor membre.

fonduri europene - afacere

În România, finanțarea europeană se acordă prin intermediul a 3 fonduri:

1. Fonduri Structurale

2. Fonduri de Coeziune

3. Fonduri Complementare

Fondurile Structurale și Fondurile de Coeziune se acordă prin intermediul Programelor Operaționale.

Fondurile Complementare finanțează dormeniul agriculturii și afacerile din zona rurală, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Pașii pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a accesarea unei finanțări nerambursabile sunt:

1. Definirea clară a ideii de afaceri – ce vă propuneți să realizați, ce presupune afacerea, ce investiție presupune, care sunt obiectivele și activitățile.

2. Identificarea Programului Operațional potrivit

 • pentru investitorii privați sunt potrivite următoarele programe

– Programul Operațional Regional (POR)

– Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE)

– Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)

Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) și Programul European pentru Pescuit(PEP)

 • studiați ce obiective și ce finanțări susține fiecare program și stabiliți în ce program se încadrează investiția vizată

– Programele operaționale sunt prezentate pe pagina Ministerului Fondurilor Europene, informații detaliate găsiți și pe EDU-FONDURI

– Programul care se referă la dezvoltarea agriculturii și a economiei din mediul rural este prezentat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și pe site-ul www.edu-fonduri.ro

3. Încadrarea în AXA și domeniul major de intervenție potrivit sau măsura potrivită

 • fiecare Program Operațional este împărțit în câteva AXE, iar fiecare AXĂ este împărțită în domenii majore de intervenție (DMI) – în funcție de investiția vizată se va face încadrarea, după ce veți studia documentele aferente fiecărei axe și măsuri;
 • Programul Național de Dezvoltare Rurală este împărțit în AXE, iar axele sunt împărțite în măsuri.

4. Studiați Ghidul Solicitantului

 • fiecare domeniu major de intervenție și măsură are un Ghid propriu – un document care stabilește cine poate primi finanțare, care sunt codurile CAEN eligibile pentru finanțare, care este valoarea finanțării, cum trebuie depus proiectul, ce achiziții și activități pot obține finanțare nerambursabilă.

5.Urmăriți lansarea cererilor de proiecte

 • fiecare Program, AXĂ și Domeniu major de Intervenție au perioade diferite de lansare;
 • fiecare Program este gestionat de o Autoritate de Management (AM) care stabilește data de începere pentru depunerea proiectelor și regulile de accesare a fondurilor
 • dacă ați stabilit Programul Operațional Potrivit, urmăriți constant actualizările și lansările de proiecte – autoritățile de management au obligația să afișeze pe site-ul oficial lansările și toate informațiile depunenirii cererilor de finanțare

6. Începeți să lucrați la cererea de finanțare

 • dacă ideea dumneavoastră poate primi finanțare, conform actelor studiate și s-a anunțat deschiderea liniei de finanțare puteți începe să lucrați la proiect
 • atenție la data limită de depunere! nu vă grăbiți să depuneți proiectul, întrucât pot apărea modificări pe parcursul perioadei și s-ar putea ca proiectul depus deja să nu se încadreze în prevederi – consultați periodic site-ul autorității de management.

DE REȚINUT!

 • Persoanele fizice și persoanele fizice autorizate nu pot obține finanțare prin Programele Operaționale.
 • IMM-urile care doresc să obțină finanțare trebuie să fie active de cel puțin 1 an, sau chiar 2, în funcție de program, și să înregistreze profit din exploatare în ultimul an.
 • Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate pot obține finanțare europeană doar prin intermediul PNDR, care finanțează agricultura și afacerile din zona rurală.
 • Fondurile europene sunt acordate pe baza principiului decontării cheltuielilor deja făcute, ceea ce înseamnă că trebuie să începeți investiția din fonduri proprii, așadar trebuie să estimați corect propria capacitate de finanțare.
 • Durata de la data depunerii cererii de finanțare până la semnarea Contractului de Finanțare poate dura între 3 – 12 luni, iar banii sunt rambursați în termen de 1 an sau 2, în funcție de perioada de implementare a proiectului.
 • Fondurile europene sunt fonduri comunitare care nu au în vedere propriul beneficiu al unui investitor, așadar activitățile finanțate din fonduri nerambursabile trebuie să aducă avantaje la nivelul unei comunități – să creeze locuri de muncă, să ofere servicii de calitate, inovative, să conducă la progresul întregii societăți.
 • Accesarea fondurilor europene necesită un angajament ferm din partea investitorului, întrucât procesul este adesea anevoios, pentru că vorbim totuși de fonduri nerambursabile, zeci de mii de euro, sute de mii de euro pe care îi luăm fără să mai fie nevoie să îi rambursăm.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *